Hybride en elektrisch varen

04-05-2021

'Nauw betrokken bij duurzame ontwikkeling'

Als elektrotechnische dienstverlener voor de scheepvaart zijn wij nauw betrokken bij innovatieve en duurzame ontwikkelingen. Wij voorzien dat binnen afzienbare tijd de regelgeving met betrekking tot de uitstoot van schepen aangescherpt wordt. Daarom volgen wij de ontwikkelingen rondom hybride en elektrische voortstuwing van schepen op de voet!

Kees van Kekerix houdt zich bij ons bezig met engineering en panelenbouw. Hij vertelt over de laatste duurzame ontwikkelingen waar wij bij betrokken zijn. “Wij richten ons op het plaatsen van batterijpakketten op schepen. Die pakketten dienen ter vervanging van, of aanvulling op generatoren.” Kees: “We voorzien dat de komende jaren de stap naar het hybride en elektrisch maken van schepen wordt gezet. Uiteindelijk zal onder invloed van de klimaatdoelstelling steeds meer nadruk op volledig elektrische aandrijving komen te liggen.”

Binnenvaart elektrificeren
“Met SEKO richten wij ons op de binnenvaart in zijn geheel, waaronder tankschepen en veerponten. Met name veerponten zijn uitermate geschikt voor onze duurzame hybride oplossingen. ”Kees vervolgt: “Hybride aandrijving van schepen kan je net zo zien als bij hybride auto’s. Je kan tijdens het varen schakelen tussen de dieselmotor en elektrische aandrijving. De verwachting is dat voor veel havens in steden uitstoot-reductie gaat gelden. In dat geval kan een schip voordat het ‘de bebouwde kom’ binnenvaart omschakelen van aandrijving. SEKO installeert grote riviercruiseschepen die al om deze oplossing vragen.

Batterijpakketten
Kees: “Onze rol bij deze nieuwe ontwikkelingen bestaat uit het installeren van de batterijpakketten, de bijbehorende batterijomvormers en het integreren in het powermanagement. Dit is een ingewikkeld en zeer nauwkeurig proces. Veiligheid speelt een belangrijke rol: met de batterijpakketten komt er in één keer een enorme hoeveelheid energie aan boord, waar zeer zorgvuldig mee moet worden omgesprongen!”

Uitstoot
Kees, tot slot: “De veiligheid en prijs van de batterijpakketten én de oplaadmogelijkheden zijn allesbepalend in de ontwikkeling voor de komende jaren. Hoe dan ook wordt de uitstoot van generatoren en hoofdmotoren steeds verder teruggedrongen: dit is een duurzame ontwikkeling die onafwendbaar is en waar wij zeer nauw bij betrokken zijn! Deze ontwikkeling reduceert de CO2 uitstoot van de binnenvaart en voorziet een voordeel bij toekomstige aanbestedingen.

Voor aanvullende informatie, offertes of inlichtingen kunt u contact opnemen met 0184-611166, vragen naar Frans van Wijk, afdeling verkoop.

Voor meer informatie over de subsidieregeling voor verduurzaming van binnenvaartschepen kijkt u hier.

Seko-04-05
Overzicht

Laatste nieuws

Contactgegevens

Naar contactpagina
Sluiten