Verordende efficiëntie

12-10-2021

De Europese Unie probeert de milieueffecten van energie gebruikende apparaten zoveel mogelijk te beperken zonder bedrijven en consumenten hierbij op onnodige kosten te jagen. Ook voor onze branche heeft dat consequenties…

De nieuwe verordening voor de minimale efficiëntie van elektromotoren en frequentieregelaars is in 2019 ingegaan. Een aantal richtlijnen is per juli 2021 officieel geworden.

Breder & strenger
Door de nieuwe verordening moeten zowel motoren als frequentieregelaars aan strengere voorschriften voldoen. Het is opvallend dat het aantal uitgezonderde motoren een stuk kleiner uitvalt. Fabrikanten en handelaren hebben sinds oktober 2019 de tijd gekregen zich voor te bereiden: de verschillende richtlijnen zijn pas ingaan op 1 juli 2021 of worden op 1 juli 2023 van kracht.

Efficiëntieniveaus
De Europese Unie schaalt de elektromotoren in naar efficiëntieniveaus (IE). Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie. Een elektromotor met IE3 is energiezuiniger dan een elektromotor met IE1.

  • IE1 = standaard efficiëntie
  • IE2 = hoge efficiëntie
  • IE3 = premium efficiëntie
  • IE4 = super premium efficiëntie

Kleinere motoren
Op 1 juli 2021 moeten kleinere motoren tussen de 0,12 en 0,75 kW voldoen aan IE2. Grotere - driefasen - motoren van 0,75 tot en met 1000 kW moeten voortaan voldoen aan premium efficiency IE3. IE2 is verplicht voor frequentieregelaars die bestemd zijn voor een bedrijf met motoren met een nominaal vermogen van 0,12 kW tot en met 1000 kW.

Door deze verordening worden de elektromotoren die wij installeren ook steeds duurzamer. Zo dragen wij ons steentje aan het terugdringen van de milieueffecten. Wil je meer weten over hybride en elektrisch varen? Lees dan hier meer.

Overzicht

Laatste nieuws

Contactgegevens

Naar contactpagina
Sluiten